Soczewioki i chrzanica — to niektóre świętokrzyskie potrawy regionalne, które można przyrządzić na podstawie udostępnionej w Internecie multimedialnej książki kucharskiej. Przedsięwzięcie powstało w ramach projektu zrealizowanego przez Muzeum Wsi Kieleckiej.

Ta nietypowa książka kucharska jest dostępna na stronie internetowej placówki — www.mwk.com.pl. Jest to około 20-minutowy film prezentujący, jak przygotować sześć tradycyjnych potraw: po dwie przekąski, zupy i dania główne.

Film powstał podczas warsztatów kulinarnych w Kuźni Smaków w Tokarni. Zostali na nie zaproszeni właściciele i pracownicy kuchni w gospodarstwach agroturystycznych i punktach gastronomicznych w powiecie kieleckim. Mistrzowie kuchni i kucharze z kieleckich hoteli pokazali, jak przygotować regionalne potrawy z lokalnych produktów oraz jak je podać.

Celem projektu realizowanego w ramach akcji Góry Świętokrzyskie — Smak Tradycji była ochrona tradycyjnych, odchodzących w zapomnienie kuchennych receptur oraz promocja lokalnych produktów — zaprezentowanie, że można z nich stworzyć smaczne i zdrowe potrawy.

Zdaniem organizatorów, innym ważnym celem projektu było podniesie atrakcyjności oferty gospodarstw agroturystycznych, mając na uwadze modną w ostatnim czasie turystykę kulinarną — czyli podróże szlakiem potraw sporządzanych z regionalnych produktów.