Wiele miejsc w Polsce ma swoje kultowe przysmaki, które doczekały się nawet poświęconych im muzeów. W Poznaniu zwiedzać można Rogalowe Muzeum Poznania dedykowane mającej już 150 lat tradycji wypieku Rogali Świętomarcińskich.

Podczas zwiedzania można poznać nie tylko lokalną kulturę i historię, ale przede wszystkim wypróbować rogala przygotowanego według oryginalnej receptury. W Toruniu mieści się Muzeum Toruńskiego Piernika posiadające największą w Europie kolekcję drewnianych form piernikowych. Poza odkrywaniem historii miasta i tajemnicy słodkiego wypieku, zwiedzający mogą wypiec własny piernik dekoracyjny. Oddział mieści się w byłej XIX-wiecznej fabryce pierników.

Z kolei w Krakowie na początku listopada otwarte zostało Żywe Muzeum Obwarzanka. Podobnie jak w wymienionych już muzeach, i tu można poznać nie tylko ponad 600-letnią historię tego krakowskiego wypieku i podwawelskiego piekarnictwa, ale też przygotować własnego obwarzanka.