Do 25 marca br. na stronie Nespresso można zgłosić trzyminutowy film w międzynarodowym konkursie filmowym organizowanym po raz czwarty przez markę Nespresso, który w tym roku odbywa się pod hasłem: We are what we eat.

Nespresso Talents to wyjątkowy konkurs filmowy, którego celem jest wyłonienie najbardziej utalentowanych twórców z całego świata. W konkursie może wziąć udział każdy — studenci szkół filmowych i niezależni młodzi twórcy, jak również osoby, które pasjonują się kinematografią. Nespresso szuka ludzi, którzy myślą inaczej, nie boją się przekraczać granic i są kreatywni.

Jak piszą organizatorzy konkursu, hasło tegorocznej edycji powinno być rozumiane jako coś więcej niż to, co mamy na talerzu. Jedzenie to także zapachy, kolory, to sposób życia, pamięć chwil i miejsc. To część kultury, w której żyjemy lub którą poznajemy. To odkrywanie świata, doświadczenie różnorodności, eksperymentowanie, dbanie o siebie, sprawianie sobie przyjemności, poznawanie pór roku, łączenie się z naturą. Mając na uwadze tak szerokie spojrzenie, interpretacja tematu jest dowolna i pozwala na kreatywne podejście. Konkurs po raz kolejny przesuwa granice tradycyjnego filmowania, stąd zgłoszone filmy muszą trwać trzy minuty i być nakręcone w formacie wertykalnym (9:16).

Jury ogłosi listę 15 filmów, które będzie można oglądać na stronie konkursu. Finaliści otrzymają nagrody pieniężne: 5000 euro za pierwsze miejsce oraz po 2500 euro za miejsca drugie i trzecie. Laureaci zwycięskich filmów będą gośćmi Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Cannes, gdzie zostaną oficjalnie ogłoszone wyniki konkursu oraz nastąpi wręczenie nagród. Dodatkowo laureaci konkursu wezmą udział w specjalnej sesji mentoringowej w Cannes. W ubiegłorocznej edycji konkursu polski film Heart Therapy Anny Zoll zdobył drugie miejsce, a jego autorka otrzymała 3000 euro.

Więcej informacji znajduje się na stronie Nespresso Talents.