Ważne: Instytucje kultury mają więcej czasu na złożenie zeznań CIT-8
[Szkolenie] Zamówienia publiczne w instytucjach kultury — tryb podstawowy: przygotowanie, ocena ofert, umowa, obowiązki zamawiających: 17 kwietnia 2023
Przepis na dziedzictwo to hasło tegorocznej odsłony konkursu. Jego celem jest promowanie dóbr kultury, nauki i sztuki — zarówno materialnego, jak i niematerialnego dorobku poprzednich pokoleń, a także upowszechnianie wiedzy o dziedzictwie. Zgłoszenia do konkursu przyjmowane są do 30 czerwca 2021 r.
Jak wynika z regulaminu, ta edycja koncentruje się na dziedzictwie materialnym — obiektach zabytkowych służących celom związanym z wytwórstwem żywności, przygotowywaniem, podawaniem, smakowaniem i spożywaniem posiłków.
Organizator konkursu, Narodowy Instytut Dziedzictwa, zachęca uczestników do zwiedzenia zabytków, takich jak zakłady produkcyjne przemysłu spożywczego, np. młyny, browary, piekarnie, jatki mięsne, jak również do przyjrzenia się przedmiotom codziennego użytku, np. elementom zastawy stołowej.
Drugim aspektem jest dziedzictwo niematerialne — tradycje kulinarne, kuchnia poprzednich pokoleń, zachowane przepisy, dawne książki kucharskie, oryginalne receptury kuchni lokalnej bądź regionalnej.
Wszystkie filmy zgłoszone do konkursu muszą należeć do kategorii: film dokumentalny/reportaż i powinny ujmować dziedzictwo w związku z:
Mając na uwadze stan epidemii i wynikające z niego ograniczenia, NID sugeruje, by w tegorocznej edycji konkursu skupić się na promocji dziedzictwa kulturowego swojego miejsca zamieszkania, bez odbywania dalekich podróży.
Uczestników Zabytkomanii podzielono na trzy grupy, w zależności od ich wieku i doświadczenia:
By wziąć udział w konkursie, należy założyć konto użytkownika na stronie Zabytkomanii i wypełnić formularz zgłoszeniowy.
Wybór filmów nominowanych w konkursie nastąpi do 4 października, a ogłoszenie zwycięzców konkursu w czwartym kwartale 2021 r.