Jak informuje Narodowy Instytut Dziedzictwa, 29. edycja Europejskich Dni Dziedzictwa odbędzie się pod hasłem Smaki Dziedzictwa! Wydarzenie odbędzie się przez dwa kolejne weekendy: 11 i 12 oraz 18 i 19 września.

Na stronie internetowej Europejskich Dni Dziedzictwa oraz w mediach społecznościowych można na bieżąco śledzić rozszerzającą się listę wydarzeń na terenie całego kraju, w których będzie można wziąć udział bezpłatnie.

W ramach inicjatywy odbędą się warsztaty, spotkania, wystawy, zwiedzanie obiektów, zajęcia edukacyjne.

NID, jako koordynator ogólnopolskich Europejskich Dni Dziedzictwa, podkreśla na swojej stronie internetowej, że tradycje kulinarne, przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, lokalne obyczaje, obiekty związane z turystyką kulturową, zabytki przetwórstwa spożywczego — to dziedzictwo szczególnie ważne dla tożsamości narodu. Tegoroczna edycja EDD koncentruje się nie tylko na materialnych tradycjach rzemieślniczych (takich jak mleczarnie, piekarnie, fabryki cukierków), ale również niematerialnych (zwyczaje, receptury, obrzędy).

Instytut zwraca też uwagę, że wzbogacona wpływami innych kultur i religii polska kuchnia każdemu z nas pachnie i smakuje inaczej — wspomnieniami, potrawami przygotowywanymi przez babcie, regionalnymi produktami, smakami dzieciństwa. Tegoroczne EDD zabiorą nas w podróż sentymentalną pełną wydarzeń upowszechniających wiedzę o dziedzictwie kulinarnym, które — choć tak różne w zależności od regionu — zawsze jednoczy nas przy wspólnym stole i stanowi nieodłączny, niezwykle ważny element naszej historii i kultury.

Z tej okazji NID zaprosił do współpracy osobę, która jest niekwestionowanym autorytetem w dziedzinie kulinariów i związanych z nimi tradycji, a jednocześnie jedną z najbardziej rozpoznawalnych osobowości telewizyjnych — Roberta Makłowicza.

Wziął on udział w podcaście Smaki dziedzictwa według Roberta Makłowicza, w którym w rozmowie z dziennikarką radiową Katarzyną Pruchnicką, dla której kuchnia stanowi od lat niewyczerpane źródło inspiracji, o kuchni opowiada w sobie tylko właściwy, barwny sposób. Przepisy z zakurzonych rodzinnych notesów, potrawy regionalne, które od lat goszczą na polskich stołach, skarby wywodzące się z tradycji, które codziennie trafiają na nasze talerze, ale również wskazówki, skąd czerpać pomysły przy organizacji wydarzeń w ramach EDD — to tylko niektóre z tematów poruszonych w tym podcaście, pełnym anegdot i ciekawostek zaskakujących nawet dla wytrawnych znawców kuchni i miłośników dawnych smaków.

Podcast dostępny jest na stronie internetowej Narodowego Instytutu Dziedzictwa.

Europejskie Dni Dziedzictwa to wspólna inicjatywa Rady Europy i Unii Europejskiej mająca na celu promowanie zabytków. Uczestniczą w nim wszystkie państwa członkowskie Rady Europy, w tym także Polska, która włączyła się do akcji w 1993 r.

Co roku we wrześniu kraje, w których odbywa się to wydarzenie, udostępniają do zwiedzania szerokiej publiczności liczne zabytki i miejsca kultury, a także organizują wykłady, wystawy i inne imprezy towarzyszące skierowane do różnorodnej grupy odbiorców, co nadaje wydarzeniu uniwersalnego wymiaru.