Samorządowe muzeum uruchomiło kawiarnię. Prowadzi ją pracownik tego muzeum. W kawiarni odwiedzający mogą kupić kawę, herbatę, batony, napoje w butelkach, popcorn, porcje ciasta. Wdrożono w niej system do ewidencji zakupu i sprzedaży artykułów spożywczych zsynchronizowany z kasą fiskalną. Z wyliczeniem kosztu własnego sprzedanych towarów nieprzetworzonych (baton, napoje, porcje ciasta) nie ma problemów, gdyż sprzedaje się je na sztuki.
Czy sprzedając kawę, herbatę i popcorn można skorzystać z uproszczenia i odpisywać w koszty wartość towarów (takich jak kawa, cukier, mleko, syropy, popcorn, olej, sól itp.) na dzień zakupu?
Czy zasady księgowania kawiarni wystarczy zapisać w formie aneksu w polityce rachunkowości muzeum, czy też należy stworzyć specjalny regulamin czy instrukcję?
Czy trzeba posiadać normy zużycia asortymentu, np. do przygotowania jednej kawy czy kartonu popcornu?
Jak zaewidencjonować w księgach rachunkowych zakup i sprzedaż popcornu?

Pełna treść artykułu dostępna wyłącznie dla abonentów, po zalogowaniu do serwisu.

Zaloguj się w panelu w prawym górnym rogu serwisu, podając login i hasło, które otrzymałeś od Działu Obsługi Klienta.

Aby uzyskać dostęp do serwisu, wykup abonament lub prenumeratę Poradnika Instytucji Kultury.

Jeśli jesteś prenumeratorem Poradnika Instytucji Kultury, zgłoś się do Biura Obsługi Klienta po login i hasło.

Słowa kluczowe: