Instytucja organizuje szereg wydarzeń z dziedziny edukacji, kultury i ochrony dziedzictwa narodowego, takich jak spotkania kulturalne, warsztaty, wystawy, szkolenia, imprezy okolicznościowe, oraz takie, które mają na celu promocję gminy, powiatu lub miasta. Bardzo często wymagany jest zakup żywności w postaci wody, napojów, przekąsek lub zakup usług cateringowych czy gastronomicznych. Zdarza się, że instytucje zewnętrzne kontrolujące instytucje kultury kwestionują takie wydatki, podnosząc, że ze środków dotacji podmiotowej czy też własnych instytucje kultury nie powinny wydawać na to pieniędzy.
Czy instytucja kultury może korzystać z usług cateringu zewnętrznego oraz nabywać we własnym zakresie artykuły spożywcze?
Czy można finansować takie zakupy z dotacji podmiotowej lub ze środków własnych?
Pełna treść artykułu dostępna wyłącznie dla abonentów, po zalogowaniu do serwisu.
Zaloguj się w panelu w prawym górnym rogu serwisu, podając login i hasło, które otrzymałeś od Działu Obsługi Klienta.
Aby uzyskać dostęp do serwisu, wykup abonament lub prenumeratę Poradnika Instytucji Kultury.
Jeśli jesteś prenumeratorem Poradnika Instytucji Kultury, zgłoś się do Biura Obsługi Klienta po login i hasło.