Samorządowa instytucja kultury będąca czynnym podatnikiem VAT prowadzi dodatkową działalność gastronomiczną (nie jest to catering, posiłki serwowane są stacjonarnie). Każdorazowo przed wykonaniem usługi zawierane są umowy z klientem. Każde zamówienie dokumentowane jest fakturą VAT — zarówno dla osoby fizycznej (konsument), jak i firmy. Płatność za usługę realizowana jest gotówką lub przelewem.
Czy w związku z wykonaniem usługi gastronomicznej na rzecz osoby fizycznej nieprowadzącej działalności gospodarczej (konsument) niezależnie od formy płatności instytucja ma obowiązek zaewidencjonowania obrotu na kasie fiskalnej?

Pełna treść artykułu dostępna wyłącznie dla abonentów, po zalogowaniu do serwisu.

Zaloguj się w panelu w prawym górnym rogu serwisu, podając login i hasło, które otrzymałeś od Działu Obsługi Klienta.

Aby uzyskać dostęp do serwisu, wykup abonament lub prenumeratę Poradnika Instytucji Kultury.

Jeśli jesteś prenumeratorem Poradnika Instytucji Kultury, zgłoś się do Biura Obsługi Klienta po login i hasło.