Samorządowe Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu początkowo funkcjonowało jako regionalne muzeum etnograficzne, a obecnie jest to również skansen. Zgromadzono w nim ponad 80 obiektów małej i dużej architektury.
W 2008 r. na terenie placówki otwarto nowoczesny kompleks muzealno-wystawienniczy: amfiteatr, budynek wstawienniczy, stajnię i magazyn zbiorów. Trzy lata później udostępniono do zwiedzania ścieżkę edukacyjno-przyrodniczą z ponad 100 gatunkami i odmianami drzew i krzewów.
Oferta Muzeum jest ściśle dostosowana do pór roku i tradycyjnych świąt. Dla każdej z pór roku przygotowano osobny kalendarz imprez, konkursów, pokazów i prezentacji dla szkół oraz programów i ścieżek edukacyjnych. W każdym z tych okresów szczególnie celebrowane są przypadające na ten czas święta.
Przykładowo Wiosna obejmuje m.in. imprezy plenerowe takie jak: Powitanie Wiosny, Niedzielę Palmową, gry i zabawy wielkanocne, a także konkursy na najciekawszą marzannę oraz na tradycyjną palmę wielkanocną. Przygotowywane są również wystawy czasowe, takie jak Wielkanoc na Mazowszu, która rozpoczyna się w Niedzielę Palmową i trwa około miesiąca. W skansenowych wnętrzach prezentowane są obyczaje związane z tym okresem: porządkowanie izb, bielenie ścian czy też wykonywanie wielkanocnych palm. Wystawa obrazuje również kontrast pomiędzy święconym chłopskim a dworskim, różnorodne wzornictwo na wielkanocnych jajach oraz świąteczne dekoracje.
Z okazji wiosny w muzeum odbywa się również cykliczna impreza plenerowa pod hasłem Gotowanie na Polanie. Wydarzenie ma charakter biesiady, której celem jest popularyzacja tradycji kulinarnych dawnego Mazowsza.
Głównym punktem programu jest konkurs na najsmaczniejszą potrawę mazowiecką, skierowany do kół gospodyń wiejskich, producentów potraw regionalnych, szkół gastronomicznych oraz osób indywidualnych. Każdy biorący w niej udział przyrządza minimum potrawę w jednej z kategorii: zupa, danie jarskie, potrawa mięsna, przekąska, deser i napój. Na koniec w polowej kuchni muzealnej zwiedzający mogą, za niewielką opłatą, skosztować przygotowane smakołyki.
Inną ciekawą czasową wystawą jest Rok Polski w tradycyjnych zajęciach codziennych. Od czerwca do listopada w 10 zagrodach chłopskich we wnętrzach chałup i budynkach gospodarczych aranżowane są codzienne zajęcia wiejskie związane z domem i gospodarstwem, m.in. suszenie ziół, wianki na oktawę Bożego Ciała, Zielone Świątki, wyrób i wypiek chleba, wyrób twarogu, kiszenie ogórków i kapusty, a także pranie i maglowanie bielizny. Przygotowany przez muzeum program składa się z kilku wariantów, obejmujących różne „zestawy” proponowanych atrakcji, aktywności i ścieżek zwiedzania. Dzięki temu każdy, niezależnie od wieku, może znaleźć w muzeum coś dla siebie.