Z okazji przyznania w 2019 r. tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej Krakowowi Muzeum Krakowa przygotowało smakowitą wystawę pt. Wieża smaków, poświęconą historii kultury jedzenia od czasów najdawniejszych aż po dzień dzisiejszy.

Wystawa została podzielona na trzy części. Ekspozycję otwiera Biesiada staropolska, opowieść osnuta wokół obyczajów związanych z organizowaniem uczt od średniowiecza do końca okresu nowożytnego. W tej części pokazana jest m.in. ewolucja naczyń i akcesoriów stołowych. Znajdują się tam także informacje o najstarszych przepisach kulinarnych, dostępności i pochodzeniu wybranych produktów i przypraw.

Kolejna część wystawy Na krakowskim rynku — poświęcona jest dawnej lokalnej kuchni popularnej i ubogiej, a także działalności wybranych branż spożywczych w dawnym Krakowie, ze szczególnym uwzględnieniem losów krakowskiego obwarzanka. Ostatnia część wystawy, nazwana W dobrym smaku, koncentruje się na obecności cukru w jadłospisie i przemian, jakie za sprawą tego składnika nastąpiły, poczynając od XVIII w.