Czy mieli Państwo okazję upiec chleb w prawdziwym zabytkowym piecu chlebowym?

Jeśli nie, to warto odwiedzić Narodowe Muzeum Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Można tam zobaczyć bogatą, różnorodną ekspozycję, ale też wziąć udział w zajęciach, których celem jest promowanie tradycyjnej żywności regionalnej poprzez naukę wytwarzania takich produktów. Warsztaty współorganizują producenci zrzeszeni w Wielkopolskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Uczestnicy spotkań mogą zapoznać się z muzealnymi obiektami, przy których pomocy wytwarzano dawniej produkty tradycyjne. Mogą też własnoręcznie wykonać te produkty przy użyciu współczesnego sprzętu AGD, a przy tym poznać cały proces technologiczny „od surowca do gotowego wyrobu”.

W wyjątkowych przypadkach korzystają też z wybranych i specjalnie przygotowanych obiektów, takich jak np. piec do wypieku chleba. To niezapomniane doświadczenie, no i oczywiście smak — wypieczonego pieczywa.