W instytucji kultury prowadzona jest działalność gastronomiczna. Kierownika działu gastronomii zatrudniono w podstawowym systemie czasu pracy, ale w związku ze specyfiką jego pracy (praca w weekendy oraz w porze nocnej) instytucja zamierza wprowadzić u niego równoważny system czasu pracy oraz porę nocną.
Czy wystarczy zmienić informację o warunkach zatrudnienia i powiadomić pracownika o jego przejściu na równoważny system czasu pracy i o pracy w porze nocnej, czy też trzeba zastosować wypowiedzenie zmieniające warunki zatrudnienia?

Pełna treść artykułu dostępna wyłącznie dla abonentów, po zalogowaniu do serwisu.

Zaloguj się w panelu w prawym górnym rogu serwisu, podając login i hasło, które otrzymałeś od Działu Obsługi Klienta.

Aby uzyskać dostęp do serwisu, wykup abonament lub prenumeratę Poradnika Instytucji Kultury.

Jeśli jesteś prenumeratorem Poradnika Instytucji Kultury, zgłoś się do Biura Obsługi Klienta po login i hasło.

Słowa kluczowe: