Najnowsza publikacja redakcji Poradnika Instytucji Kultury: Rachunkowość i finanse instytucji kultury. Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania
Najnowsza publikacja redakcji Poradnika Instytucji Kultury: Rachunkowość i finanse instytucji kultury. Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania
[Webinar] Dodatki do wynagrodzenia pracowników instytucji kultury: 11 lipca 2022 | Praca w godzinach nadliczbowych i dyżur pracowniczy w instytucji kultury: 11 lipca 2022
W projekcie Wokół Stołu, który zorganizował w Warszawie w ramach wolontariatu kompetencyjnego koncern farmaceutyczny Sanofi przy wsparciu Towarzystwa Inicjatyw Twórczych Ę, stół stał się okazją do rozmów, miejscem spotkania: nawiązywania i podtrzymywania relacji, chwilą uspokojenia w zabieganych, spieszących się rodzinach.
Podczas warsztatów kulinarnych dzieci przekonały się, że odkrywanie nowych smaków może być fascynujące. Dorośli zaś sprawdzili, że dzieciom można pozwolić eksperymentować w kuchni, a próbowanie nieznanych dotąd smaków to poszerzanie wyobraźni i doświadczeń.
Była to też międzypokoleniowa próba pogodzenia dziecięcej miłości do słodyczy i potrzeby babć i dziadków, by dać wnukom to, co najbardziej lubią, z zasadami i sensem zdrowego odżywiania. Uczestnicy wspólnie przygotowywali kolorowe, pachnące przysmaki, które mogą zastąpić tradycyjne słodycze. Finałem projektu był plenerowy obiad na zielonym Jazdowie.
Wolontariuszami w tym projekcie byli pracownicy firmy Sanofi. Firma ta wraz z Dobrymi Pomysłami „ę” zainicjowała Program Wolontariatu Sanofi. Zakłada on wolontariat kompetencyjny, a nie konwencjonalny (charytatywny).
Polega to na oferowaniu swojego wolnego czasu oraz umiejętności, które bezpośrednio przekładają się na zmiany społeczne. Ponadto, wolontariat w tej formie zakłada wzajemne oddziaływanie — pracownicy oferują lokalnej społeczności swoje kompetencje i czas, a w zamian uczą się innych, nowych rzeczy od osób, które wspierają, i na rzecz których działają.